poniedziałek, 2 kwietnia 2012

Hiszpańskie tapas

Tapa ???
Tapa to malutka przekąska, serwowana w Hiszpanii do szklaneczki domowego wina, czy lokalnego piwa. Zwyczaj jedzenia tapas wywodzi się z Andaluzji, jednak obecnie jest rozpowszechniony w całym kraju, a także poza jego granicami. 
Pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi dodatkami.

Do najbardziej znanych tapas należą:
Tapas to też sposób spędzania czasu. To miejsce na spotkanie z przyjaciółmi, wspólne próbowanie roznych przekąsek, skosztowanie odrobiny wina i spędzenie całej nocy w miłym towarzystwie, świetnej atmosferze i przyjemnym, “swoim” miejscu.
Niedzielne tapas w Tapas de Rucola w Sopocie  
pierwsze tapas chorizo w towarzystwie marynowanej ostrej papryczki i pieczarki
drugie tapas ser kozi dojrzewający  z oliweczką i listkiem bazyli
trzecie tapas łosoś wędzony jabłuszkiem kaparowym 

Wszystkie tapas bardzo smaczne....Pojawiło się też dość niekonwencjonalne określenie na poznawanie nowych smaków "podniebienne doznania". Te z pewnością zasługują na powtórkę. Może uda mi się wtedy zrobić lepsze zdjęcia. 


Informacja dla wtajemniczonych fanów kuchni hiszpańskiej - krewetasów nie mają.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz