Tapa to malutka przekąska, serwowana
w Hiszpanii do szklaneczki domowego wina, czy lokalnego piwa. Zwyczaj jedzenia tapas wywodzi się z Andaluzji, jednak obecnie jest rozpowszechniony w całym kraju, a także poza jego granicami.
Pochodzenie tapas wiąże się z tym, że Andaluzyjczycy pijąc wino szklankę przykrywali plasterkiem suchej kiełbasy, aby chronił przed
muchami. Z czasem zaczęto dodawać cienką kromkę chleba z różnymi
dodatkami.
- jamón serrano – mała kanapka z szynką
- oreja – ucho wołowe smażone we fryturze
- tortilla española – omlet z jajek i smażonych ziemniaków
- patatas bravas – ziemniaki smażone w głębokim oleju
- oliwki
- mariscos – owoce morza
Tapas to też sposób spędzania czasu. To
miejsce na spotkanie z przyjaciółmi, wspólne próbowanie roznych
przekąsek, skosztowanie odrobiny wina i spędzenie całej nocy w miłym
towarzystwie, świetnej atmosferze i przyjemnym, “swoim” miejscu.
Niedzielne tapas w Tapas de Rucola w Sopocie
pierwsze tapas chorizo w towarzystwie marynowanej ostrej papryczki i pieczarki
drugie tapas ser kozi dojrzewający z oliweczką i listkiem bazyli
trzecie tapas łosoś wędzony jabłuszkiem kaparowym
Wszystkie tapas bardzo smaczne....Pojawiło się też dość niekonwencjonalne określenie na poznawanie nowych smaków "podniebienne doznania". Te z pewnością zasługują na powtórkę. Może uda mi się wtedy zrobić lepsze zdjęcia.
Informacja dla wtajemniczonych fanów kuchni hiszpańskiej - krewetasów nie mają.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz