środa, 21 marca 2012

Poznajemy smaki Europy - dzisiaj Grecja

Poznajemy smaki Europy - dzisiaj Grecja
Uczniowie kl. III oug na zajęciach z technologii gastronomicznej poznają kuchnie różnych narodów.
Postanowiliśmy "sprawdzić" smaki Grecji. Przygotowaliśmy musakę, pastycjo i baklavas.
Grecka musaka jak większość bardzo popularnych dań - ma liczne warianty, ale najczęściej przyrządza się ją z bakłażanów, mielonego mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego. Taką zjemy w tawernie nad Morzem Egejskim i w greckiej restauracji w Warszawie, Paryżu i Londynie. Musaka to niezwykle smaczna potrawa, jednak - jak to często bywa z niezwykle smacznymi potrawami - ciężkostrawna i wysokokaloryczna. Nieduża jej porcja dostarcza aż 600 kalorii! Lepiej więc podać musakę na obiad niż na późną kolację, ale na pewno nie należy z niej rezygnować.

A oto przepis na naszą musakę:

Składniki (ok. 4 porcje):
  • ok. 400 g mięsa mielonego
  • 2 średnie bakłażany
  • 2 cukinie
  • 6 ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 2-3 jajka
  • puszka pomidorów z puszki
  • ok 100 g startego sera
  • pęczek natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz,goździki, cynamon, ziele angielskie
  • sos beszamelowy  ( przypominamy: tłuszcz, mąka, mleko i przyprawy)

Ziemniaki, bakłażana i cukinie kroimy w plastry. Smażymy na głębokim tłuszczu, nadmiar odsączamy na ręczniku papierowym.
Podsmażamy na oliwie czosnek z cebulą. Dodajemy mięso mielone i obsmażamy,Dodajemy pomidory z puszki, sól, pieprz i pozostałe przyprawy.  Mieszamy wszystko razem, dusimy 15 minut i odkładamy.
Komponujemy musakę– pierwsza warstwa to ziemniak, następnie bakłażan i cukinia. Kolejna warstwa to mięso mielone z pomidorami. Kończymy zapiekankę warstwą sosu beszamelowego.
Posypujemy serem.
Pieczemy 45 – 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
SMACZNEGO !!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz