Uczniowie kl. III oug na zajęciach z technologii gastronomicznej poznają kuchnie różnych narodów.
Postanowiliśmy "sprawdzić" smaki Grecji. Przygotowaliśmy musakę, pastycjo i baklavas.
Grecka musaka jak większość bardzo popularnych dań - ma liczne warianty, ale najczęściej przyrządza się ją z bakłażanów, mielonego mięsa, pomidorów i sosu beszamelowego. Taką zjemy w tawernie nad Morzem Egejskim i w greckiej restauracji w Warszawie, Paryżu i Londynie. Musaka to niezwykle smaczna potrawa, jednak - jak to często bywa z niezwykle smacznymi potrawami - ciężkostrawna i wysokokaloryczna. Nieduża jej porcja dostarcza aż 600 kalorii! Lepiej więc podać musakę na obiad niż na późną kolację, ale na pewno nie należy z niej rezygnować.
A oto przepis na naszą musakę:
Składniki (ok. 4 porcje):
- ok. 400 g mięsa mielonego
- 2 średnie bakłażany
- 2 cukinie
- 6 ziemniaków
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2-3 jajka
- puszka pomidorów z puszki
- ok 100 g startego sera
- pęczek natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz,goździki, cynamon, ziele angielskie
- sos beszamelowy ( przypominamy: tłuszcz, mąka, mleko i przyprawy)
Ziemniaki, bakłażana i cukinie kroimy w plastry. Smażymy na głębokim tłuszczu, nadmiar odsączamy na ręczniku papierowym.
Podsmażamy na oliwie czosnek z cebulą. Dodajemy mięso mielone i
obsmażamy,Dodajemy pomidory z puszki, sól,
pieprz i pozostałe przyprawy. Mieszamy wszystko razem, dusimy 15 minut i odkładamy.
Komponujemy musakę– pierwsza warstwa to ziemniak, następnie bakłażan i cukinia. Kolejna warstwa
to mięso mielone z pomidorami. Kończymy
zapiekankę warstwą sosu beszamelowego.
Posypujemy serem.
Pieczemy 45 – 55 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
SMACZNEGO !!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz