środa, 28 marca 2012

Baklava wersja zmodyfikowana


Baklava, baklawa, bakława za tymi nazwami kryje się bardzo słodkie i lepkie, bogate w orzechy ciasto, które pochodzi z kuchni tureckiej, spotykane również w kuchni greckiej, ormiańskiej, bałkańskiej i bułgarskiej.
Jest to ciasto filo przełożone nadzieniem z orzechów, cukru i cynamonu, zalane słodkim syropem na bazie cukru i miodu z dodatkiem soku z cytryny.


Składniki na zmodyfikowaną baklavę sporządzaną na lekcjach tg:


  • Opakowanie ciasta "francuskiego"
  • 25 dag masła
  • 50 dag orzechów włoskich i laskowych
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka cynamonu
  •  


  • Na syrop:
  • 5 łyżek miodu lub
  • sok i skórka z cytryny
  • 1 łyżeczka zmielonych goździków
  •  laska cynamonu
  •  1 szklanka wody
  •  
  •  PRZYGOTOWANIE:
    Przygotować ciasto francuskie. Masło roztopić. Posiekane orzechy wymieszać z cukrem, bułką tartą i cynamonem. Blachę posmarować odrobiną masła. Z ciasta francuskiego wyciąć większe kwadraty.  Na nich położyć warstwę nadzienia, skleić w "kopertę", skropić masłem.  Piec ok 20 minut w temp. 200 stopni. Miód, skórkę i sok z cytryny zagotować ze szklanką wody. Bardzo gorącym, przecedzonym syropem polać Baklavę. Podawać gorącą lub chłodną. 

    A oto gotowa potrawa i jej  autorki:



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz