Baklava, baklawa, bakława za tymi nazwami kryje się bardzo słodkie i lepkie, bogate w orzechy ciasto, które pochodzi z kuchni tureckiej, spotykane również w kuchni greckiej, ormiańskiej, bałkańskiej i bułgarskiej.
Jest to ciasto filo przełożone nadzieniem z orzechów, cukru i cynamonu, zalane słodkim syropem na bazie cukru i miodu z dodatkiem soku z cytryny.
Składniki na zmodyfikowaną baklavę sporządzaną na lekcjach tg:
- Opakowanie ciasta "francuskiego"
- 25 dag masła
- 50 dag orzechów włoskich i laskowych
- 4 łyżki bułki tartej
- 5 łyżek cukru
- łyżeczka cynamonu
- Na syrop:
- 5 łyżek miodu lub
- sok i skórka z cytryny
- 1 łyżeczka zmielonych goździków
- laska cynamonu
- 1 szklanka wody
- PRZYGOTOWANIE:
Przygotować ciasto francuskie. Masło roztopić. Posiekane orzechy wymieszać z cukrem, bułką tartą i cynamonem. Blachę posmarować odrobiną masła. Z ciasta francuskiego wyciąć większe kwadraty. Na nich położyć warstwę nadzienia, skleić w "kopertę", skropić masłem. Piec ok 20 minut w temp. 200 stopni. Miód, skórkę i sok z cytryny zagotować ze szklanką wody. Bardzo gorącym, przecedzonym syropem polać Baklavę. Podawać gorącą lub chłodną.A oto gotowa potrawa i jej autorki:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz