Kurczak w sosie słodko-kwaśnym z pędami bambusa
Marynata:
0,5 łyżeczki przyprawy curry
sok z 2 mandarynek
4 łyżki soku z ananasa
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki soku z cytryny
szczypta mielonego imbiru
szczypta soli
szczypta białego pieprzu
Składniki:
400g piersi z kurczaka pokrojonej w paski
4 plastry ananasa pokrojone na kawałki
1 żółta papryka pokrojona w paseczki
1 mała puszka pędów bambusa
1 średnia marchew pokrojona w paseczki
Sposób wykonania:
Przygotowaną marynatą zalewamy pokrojoną w
paski pierś z kurczaka. Następnie odstawiamy ją w chłodne miejsce na 30 minut.
W międzyczasie przygotowujemy sos. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju.
Następnie podsmażamy kurczaka i dodajemy pokrojone na kawałki ananasy, paprykę,
marchew oraz puszkę pędów bambusa. To wszystko podsmażamy jeszcze przez chwilę.
Możemy też dolać trochę koncentratu by sos miał bardziej czerwoną barwę.
Podajemy z ryżem na sypko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz